![]() |
Sushi by t-mizo |
Citeam o carte, " Arta simplitatii", scrisa de Dominique Loreau, originara din Franta, dar care s-a indragostit de stilul de viata din Japonia, si a ales sa-si petreaca viata acolo. Printre altele povesteste despre cum japonezii aduc mancarea la nivel de arta, si povesteste si cat de des mananca japonezii sushi. Atunci mi-a venit ideea de a incerca sa fac in casa sushi. Daca japonezii pot, eu de ce sa nu pot. Cat de greu poate fi?
Deci, cum se face sushi?
Daca nu ai mai facut pana acum , iti recomand sa cumperi un kit pentru sushi. Are in el tot ce ai
nevoie: orez pentru sushi, alge de mare sushi nori, wasabi, ghimbir murat, sos de soia, otet de orez, covoras din bambus pentru rulat, si chiar si bete pentru mancat.
kit pentru sushi |
kit pentru sushi |
Pe langa kit mai ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- somon crud
- ton crud
- avocado
- castravete
orez pentru sushi |
orez pregatit pentru sushi |
Cum se procedeaza?
Pasul 1: Pentru inceput punem orezul intr-un vas si il clatim cu apa rece pana apa ramane limpede
( procedura se repeta de 7-10 ori). Deoarece nu detinem o oala speciala pentru fiert orez ( ca deh, suntem romani totusi), putem folosi o oala de inox cu fundul gros. Peste orez adaugam apa in proportie de 1:2 ( la o cana de orez - 2 de apa). Acoperim oala cu o folie de aluminiu, asa incat sa fie ermetic. Punem oala pe foc, iar atunci cand incepe sa fiarba, reducem focul, si lasam sa fiarba la foc redus 25 de minute. Dupa ce oprim focul este foarte important sa il lasam inca 15 minute sa se odihneasca, cu folia pe el. Scoatem orezul din oala. In cazul in care s-a prins, nu razuim fundul oalei. Folosim doar orezul ok. Peste orez, adaugam otetul de orez, care in acest caz e gata preparat. Altfel, se face un amestec din 4 linguri de otet de orez, cu 3 linguri de zahar si 1 lingurita de sare. Acest amestec face orezul sa luceasca si ii da gustul de sushi.
ingrediente pentru sushi |
Pasul 2: Intre timp pregatim restul ingredientelor: feliem somonul si tonul in fasii de 3 mm, curatam avocado si castravetele si ii feliem. Fierea mea are o problema cu castravestele, asa ca am folosit zucchini in locul lui, si a fost foarte bun. Folile de alge de mare le taiem in 2.
Pasul 3: Acum este momentul de a face arta. Acum nu trebuie decat sa asamblam sushi-ul.
- Mai intai asezam covorasul de bambus, peste care punem o folie alimentara.
- Punem algele de mare, cu partea lucioasa in sus.
- Punem orez ( care deja s-a racit cat de cat) pe 90% din suprafata algei. Lasam doar capatul fara, penru a se putea lipi.
- Adaugam somon sau ton
- Apoi legumele - avocado si castravetele
- Acum incepem sa rulam covorasul de bambus, pana se lipeste bine.
sushi |
sushi rulat |
Varianta alternativa
- Mai intai asezam covorasul de bambus, peste care punem o folie alimentara.
sushi - varianta - Punem algele de mare, cu partea lucioasa in sus.
- Punem orez ( care deja s-a racit cat de cat) pe 90% din suprafata algei. Lasam doar capatul fara, penru a se putea lipi.
- Cu mare grija intoarcem foaia de alge cu orezul in jos si adaugam restul ingredientelor direct pe foaia de alge. Asa vom avea orez in exterior si foaia in interior.
- Eu am uns algele cu crema de branza
- Apoi legumele - avocado si castravetele
- Acum incepem sa rulam covorasul de bambus, pana se lipeste bine.
- Deasupra asezam fileurile de somon sau ton
sushi - diverse feluri |
Alta varianta
- cu o lingura luam orez si il modelam in forma lingurii
- deasupra asezam felii de somon sau ton
![]() |
Sushi by Katty-S |
Daca serviti la masa sushi, succesul este garantat!
Posta buna!
Va recomand si:
Cum se face shaorma vegetariana?
Shaorma vegana |
Salata de peste
Salata de peste |
Somon la gratar
![]() |
Somon la gratar |