Ciorba cu fasole |
Este iarna. Ce poate fi mai gustos si mai hranitor decat o ciorba cu fasole uscata! Este gustoasa, foarte hranitoare, si iti face pofta sa o mananci de fiecare data.
Chiar daca fasolea cere mai mult timp pana va fi gata sa o mananci, este o mancare care se prepara destul de simplu.
Ingrediente:
- fasole uscata - 500 gr
- morcovi -3 bucati
- patrunjel radacina - 1 buc
- telina radacina - 1 buc mica
- ardei gras - 1 buc
- ceapa - 1 buc
- suc de rosii - 300 ml
- tarhon
- cimbru
Pentru inceput se pune fasolea la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se pune fasolea la fiert, si se lasa sa fiarba 5 minute. In acelasi timp, punem inca o oala cu apa la fiert. Dupa ce fierbe fasolea, circa 10 minute, aruncam apa si punem peste fasole apa curata fiarta. Efectuam aceasta operaţiune de 2-3 ori, pentru a elimina momentele neplăcute (gazele pe care fasolea le poate da). Atenţie, apa care se toarnă peste fasole, trebuie sa fie neapărat fiartă. Nu se pune apa rece peste fasole, căci aceasta nu mai fierbe.
Acum putem continua fierberea în oală sub presiune ( 20 minute), sau o putem lasă descoperită la fiert ( 2 ore).
Separat, curatam si tăiem cuburi, morcovul, patrunjelul, telina, ardeiul si ceapa. Cu 10 minute înainte sa fie fasolea aproape fiarta, punem la calit in oala ceapa cu putina sare, adaugam pe rand morcovul, ardeiul, patrunjelul ,telina si sucul de rosii. Adaugam pentru un gust deosebit tarhon si 2 fire de cimbru. Adaugam apoi fasolea ( aproape) fiarta si apa in care a fiert si lasam sa firaba inca 10 minute. Condimentam cu sare, si gustam sa vedem daca toate ingredientele sunt fierte.
Daca nu sunteti vegetarieni sau vegani, puteti adauga la fiert si o bucata de afumatura ( costita).
Serviti cu ceapa rosie.
Este delicioasă.Pofta mare sa aveţi!
Va recomand si
Supa crema de broccoli
Supa de morcovi si portocale
Supa crema de dovleac